:

ProOulunsalo

ePalveluikkuna

Talousvesi on todettu tänään käyttökelpoiseksi


Alkaa: 13.11.2018 klo 01.00

Päättyy: 13.11.2018 klo 16.00
https://www.ouka.fi/oulu/oulun-vesi/ajankohtaista/-/asset_publisher/ikm2ZPX8BiO7/content/lisatietoja-oulunsalon-vedenkeittokehotuksesta/399509
Tätä viestiä on hyvä välittää eteenpäin!
 JULKAISTU 6.11.2018

Mitä vedestä on löytynyt?

Vedestä on löytynyt koliformisia bakteereita. Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

Miten tilanne on muuttunut viime perjantaista?

Koliformisia bakteereja on löytynyt alkuperäisen keittokehotusalueen ulkopuolelta yhdestä näytteenottopisteestä.

Mitä aluetta keittokehotus koskee tällä hetkellä?

Tällä hetkellä keittokehotuksen piirissä on edellisen Niemenrannan ja Karhuojan alueiden lisäksi kartassa näkyvä alue.

Karttakuva keittokehotusalueesta alt="Karttakuva keittokehotusalueesta" class="responsive-image" src="https://www.ouka.fi/documents/399509/2021237/Osalo-laajennettu-keittokehotuskartta.gif/725eb99c-4bec-431e-b1b6-a999e9033f49\?t=" style="display: inline-block; max-width: 100%; width: 545px;"> alt="Karttakuva keittokehotusalueesta" class="responsive-image" src="https://www.ouka.fi/documents/399509/2021237/Osalo-laajennettu-keittokehotuskartta.gif/725eb99c-4bec-431e-b1b6-a999e9033f49\?t=" style="display: inline-block; max-width: 100%; width: 545px;"> alt="Karttakuva keittokehotusalueesta" class="responsive-image" src="https://www.ouka.fi/documents/399509/2021237/Osalo-laajennettu-keittokehotuskartta.gif/725eb99c-4bec-431e-b1b6-a999e9033f49\?t=" style="display: inline-block; max-width: 100%; width: 545px;"> alt="Karttakuva keittokehotusalueesta" class="responsive-image" src="https://www.ouka.fi/documents/399509/2021237/Osalo-laajennettu-keittokehotuskartta.gif/725eb99c-4bec-431e-b1b6-a999e9033f49\?t=" style="display: inline-block; max-width: 100%; width: 545px;"> alt="Karttakuva keittokehotusalueesta" class="responsive-image" src="https://www.ouka.fi/documents/399509/2021237/Osalo-laajennettu-keittokehotuskartta.gif/725eb99c-4bec-431e-b1b6-a999e9033f49\?t=" style="display: inline-block; max-width: 100%; width: 545px;">

Mitä osoitteita keittokehotus koskee?

Luettelo Oulunsalon katuosoitteista, joita koskee keittokehotus. Osa kaduista jatkuu keittokehotusalueen ulkopuolelle, niissä on tarkennus alueesta.

Alapellontie, Etelätuulenkuja, Haminaranta, Hautalankuja, Havaskuja, Heinäkuja, Heinäsuolankuja, Hektrotintie, Honkakuja, Hätälänkuja, Jeelinkuja, Josuankuja, Jussilankuja, Järvenpääntie, Kaijalankuja, Kaislaranta, Kala-apajantie, Kalakuja, kalasuolantie, Kallenranta, Kanervakuja, Kannistontie, Kapriskuja, Karhikuja, Karhunojantie 164- 250, Karhuojantie, Karvolankuja, Katajakuja, Kaurakuja, Kaverinkuja, Kellonsoittajankuja, Kesäranta, Kevätranta, Kirkkoväärtintie, Kirvelikuja, Koivulankuja, Kotikuja, Kouranhaantie, Kourankuja, Kouranrannantie, Kourantie, Kuilukuja, Kuusikkotie, Kuusiranta, Lammenmutka, Lassinantie, Lepikkotie, Leppäranta, Lounastuulenkuja, Lukkarinkuja, Lummintie, Luovikuja, Madetojankuja, Maksakuja, Matikanranta, Maustetie, Meiramitie, Merenheimontie, Merituulentie, Metsäpellontie, Metsäpolku, Minttujkuja, Minttukuja, Muskottikuja, Myrskyläntie, Männikkötie, Mäntypellonpolku, Naverokuja, Neilikkakuja, Niemenkuja, Niementie, Niemenväli, Niittykuja, Nikkarinkuja, Niskametsäntie, Nostinkuja, Nuottakuja, Nuottamiehentie, Ohrakuja, Ollilanmutka, Onkikuja, Paapuurinlenkki, Pahajärventie, Pajukuja, Pajulantie, Pappilantie, Paprikakuja, Pellonpääntie, Peltokuja, Pensastie, Pentinkuja, Persiljakuja, Pihlajakuja, Pihlajaranta, Pikku-öörnintie, Pippurikuja, Pitkäkankaantie:Karhuojan ja Pihjalakujan välinen alue, Pohjatuulenkuja, Purjotie, Putkikuja, Päivärinnantie, Raitakuja, Raumalankuja, Reivikuja, Rikikuja, Ruiskuja, Ruustinnantie, Sahramikuja, Salmirannantie, Salosalmentie, Salviatie, Saranpääntie, Sarkakuja, Seilikuja, Selleritie, Sievinkuja, Sillantakanen, Simuliininkuja, Simuliinintie, Sinappikuja, Suntiokuja, Suvituulentietie, Sylvinkuja, Säikkärannankuja, Säikkärannantie, Säikkäranta, Takarannantie, Takasenkuja, Takkisentie, Talvinuotantie, Tetrilänkuja, Tetriläntie, Tillitie, Tiluskuja, Tolpankuja, Tuijankuja, Tuurakuja, Tyyrpuurinlenkki, Uittokuja, Urkulantie, Vaaralankuja, Vapakuja, Vihiluodontie: Hailuodon-tien ja Vihirannantien välinen alue, Vihirannanraitti, Vihirannantie, Vinssikuja, Virvelikuja, Vookelinkuja, Öörnintie

Millainen bakteeri on kyseessä?

Koliforminen bakteeri ei ole suolistoperäinen, vaan luonnossa esiintyvä bakteeri. Tilannetta voi verrata esimerkiksi henkilöön joka on luonnonvedessä uidessaan saanut pienen määrän nieluunsa joki- tai järvivettä. Tästä voi seurata lievää pahoinvointia, vatsavaivoja (oksentelua ja ripulointia).

Koska tulee hakeutua lääkäriin?

Lääkäriin voi mennä, jos oireet ovat rajuja tai pitkittyneitä.

Miten ei ollut heti tiedossa, että bakteereja on myös muualla kuin Niemenrannassa ja Karhuojalla?

Muiden alueiden näytteenottopisteissä ei ole havaittu koliformisia bakteereja aikaisemmin. Koliformisia bakteereja on nyt havaittu kuitenkin yhdessä näytepisteessä aiemman keittokehotusalueen ulkopuolella, joten vedenkeittokehotusaluetta on laajennettu.

Miksi bakteeriesiintymistä ei tiedoteta heti ensimmäisenä päivänä, kun löydös on tehty?

Terveydensuojeluviranomaisten harkinnan mukaan voidaan positiivisen tuloksen varmistamiseksi ottaa uusintanäyte, jonka jälkeen ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin. Mikäli kyseessä olisi suolistoperäinen bakteeri, veden keittokehotus tulisi voimaan heti ensimmäisen näytteen jälkeen.

Miksi vikaa ei ole vielä löydetty ja mitä asialle on tehty?

Oulun Vesi tutkii syytä parhaillaan, ja tällä hetkellä näyttäisi, että syy bakteerien esiintymiseen saattaisi olla Oulunsalon vesitornissa. Vesitorni on poistettu toistaiseksi käytöstä ja tyhjennetty. Tornin allastiloja desinfioidaan parhaillaan. Varmaa syytä tapahtuneelle ei ole vielä kuitenkaan saatu selville.

Oulun Vesi on käynnistänyt verkoston huuhtelut, minkä johdosta vesijohtoverkon paine voi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia.

Miten vettä voi käyttää?

Vettä ei voi käyttää keittokehotusalueella juomavetenä ilman keittämistä, mutta siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti. Yksityiskohtaisemmat ohjeet voit lukea tästä:

- Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia.

- Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.

Mistä saa puhdasta vettä?

Oulun Vesi siirtää varaveden noutopisteen kauppakeskus Kapteenin pihalle, osoitteeseen Karhuojantie 2, josta voi käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä arkisin klo 7.00 – 21.00 ja viikonloppuna klo 8.00 – 21.00 välisenä aikana Oulun Veden henkilökunnan toimesta. Oulun Vesi tiedottaa myöhemmin lisäjakelupisteistä.

Kuinka pitkään keittokehotus kestää?

Vesi tulee keittää ainakin tiistaihin 13.11. klo 16 asti. Jos kehotus jatkuu, siitä kerrotaan Oulun kaupungin ja Oulun Veden verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. Kerromme myös, jos kehotus päättyy.

Mihin voin soittaa kysyäkseni lisätietoja?

Voit soittaa lisätietoja tarvittaessa johtaja Jouni Lähdemäeltä, puh. .

Koska asiasta tiedotetaan lisää?

Viimeistään tiistaina 13.11. klo 16.00., johon asti keittokehotus on voimassa.

  
Tiedote 2.11.2018 
 
Talousvesi on keitettävä Oulunsalossa Niemenrannan ja Karhuojan alueella
Oulun kaupungin Oulunsalosta 31.10.2018 otetuissa näytteissä ja 1.11.2018 otetuissa uusintanäytteissä todettiin koliformisia bakteereita. Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia.
Keittokehotus koskee Oulun kaupungin Oulunsalon Niemenrannan ja Karhuojan alueita liitteenä olevaan karttapohjaan rajatulla alueella. Kyseisillä alueilla on kaikki ruoka- ja juomavesi keitettävä 5 - 10 minuuttia. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja eläinten juomavetenä normaalisti. Vettä voi myös käyttää pyykin- ja astioiden pesuun. Muualla Oulussa talousvesi on moitteetonta.
Oulun Vesi on käynnistänyt verkoston huuhtelut, minkä johdosta vesijohtoverkon paine voi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia. Syiden selvittämistä ja näytteiden ottoa jatketaan.
Veden keittokehotus on voimassa ainakin 5.11.2018 klo 16.00 saakka, jolloin viimeistään annetaan uusi tiedote.
Tiedotteet ovat luettavissa Oulun seudun ympäristötoimen kotisivuilta osoitteessa  sekä Oulun Veden kotisivuilta osoitteessa  kohdasta Häiriötiedotteet.
Oulun Vesi järjestää perjantaina 2.11.2018 iltapäivällä varaveden noutopisteen Niemenrannan koululle, osoitteeseen Tyyrpuurinlenkki 2, josta voi tarvittaessa käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä klo 8.00 – 22.00 välisenä aikana Oulun Veden henkilökunnan toimesta.
Lisätietoja antavat käyttöpäällikkö Jarmo Lahtinen, puh.  ja 
ympäristöterveydenhuoltoyksikön päällikkö Irmeli Röning-Jokinen, puh. .

TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET
Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä 5 - 10 minuuttia.
  • Myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä.
  • Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
  • Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
  • Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.
  • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti.
Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.
 
_____
 
Tärkeän tiedon välitti, Tuula
 
Tuula Hautamäki
Kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori
Vanhusneuvoston sihteeri 
Oulun kaupunki
Sivistys- ja kulttuuripalvelut
Kuntalaisvaikuttaminen ja Yhteisötoiminta
puh. 


Paikkakunta: Oulunsalo Niemenrannan ja Karhuojan alue

Tapahtuman järjestää

Oulun kaupungin yhteisötoiminta  

Ote Oulun kaupungin yhteisötoiminta -verkkosivuilta:

 

"Kuntalaisvaikuttamisen ja yhteisötoiminnan tavoitteena on saada kaikenikäiset oululaiset osallistumaan ja vaikuttamaan elinympäristöään ja palveluja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon.

.

Yhteisötoiminnan keskiössä on 21 alueellista yhteistyöryhmää, joissa alueen asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa oman asuinalueensa asioihin.

 

Yhteistyöryhmissä on mukana asukkaita, asukasyhteisöjä, yhdistyksiä, järjestöjä ja luottamushenkilöitä. Näiden lisäksi mukana on julkisten ja yksityisten palveluiden edustajia, kuten koulut, päiväkodit, nuorisotoimi, kirjasto, seurakunta ja alueen yrittäjiä.

 

Asukastuvat ovat yksi osa yhteisötoimintaa. Ne ovat kaikille avoimia yhdessä tekemisen keskuksia, ja niiden toiminnasta vastaavat yhdistykset".

 

Lue lisää tästä

 

Yhteisötoiminnan yhteystiedot

Kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta
Käyntiosoite: Torikatu 23, 3. kerros, 90100 Oulu
Postiosoite: PL 68, 90015 Oulun kaupunki

 

Tuula Hautamäki
Kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori
p. 044-703 1679
tuula.e.hautamaki(at)ouka.fi
Höyhtyän, Korvensuoran, Maikkulan, Oulunsalon ja Hiukkavaara-Sanginsuun suuralueet

Lions Club Oulunsalo ry
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin